Zilver voor Michelle Dekker op Junioren WK snowboarden in China

YABULI 11 MAART 2015 Michelle Dekker heeft voor de tweede keer in haar carrière een zilveren medaille veroverd op het Junioren WK snowboarden. Nadat ze in 2014 het zilver greep op de parallelslalom, eindigde ze woensdag in het Chinese Yabuli op de één-na-hoogste trede op de parallelreuzenslalom. 

Van euforie of blijdschap was in eerste instantie alleen geen sprake bij het 18-jarige snowboardtalent. “Ik baal dat het weer zilver is”, vertelde ze na afloop van de races. “En weer achter dezelfde Russische als vorig jaar.”

HB9D0597

‘Die Russische’ was Natalia Soboleva, die in de finale 0,13 seconde sneller was dan Dekker. Volgens de Zoetermeerse kwam dat mede door het ‘single run format’ waarbij de atleten in het knock-out systeem slechts één keer tegen elkaar strijden. Op de Olympische Spelen en veel andere wedstrijden wordt het ‘re-run format’ gebruikt, waarbij de atleten elkaar twee keer treffen en van course wisselen.

Dekker: “Nu mocht de snelste uit de kwalificaties steeds kiezen welke course ze wilde. De rode was duidelijk sneller. Die had ik ook de hele tijd, tot de finale. Daarin mocht zij kiezen en zat ik op blauw. Die opzet is iets minder eerlijk vind ik, maar aan de andere kant snap ik wel dat de organisatie ervoor heeft gekozen. Het is hier -20 graden met keiharde wind. Een re-run format duurt langer en dan bevries je tijdens het wachten echt helemaal.”

Tussen de finale en de prijsuitreiking ging Dekker dan ook nog even snel terug naar het hotel om op te warmen. Op het podium trof ze even later behalve Soboleva ook diens landgenote Elizaveta Salikhova (brons).

Een dag eerder stonden deze twee Russische vrouwen al op exact dezelfde plaatsen op het podium. Toen greep de Koreanse Hae-Rim Jeong tussen hen in het zilver. Zij versloeg Dekker daarvoor in de kwartfinale, waardoor het nationale selectielid als vijfde eindigde op haar favoriete onderdeel. De teleurstelling daarover was helemaal groot. Dekker: “Nu baal ik ook dat ik geen goud heb, maar ik ben wel heel blij met mijn medaille.”