Welke snowboard disciplines zijn er?

Snowboarden kun je grofweg indelen in een aantal disciplines met bijbehorend karakteristiek materiaal, dit is een makkelijke leidraad voor aanschaf en huur. Ook kun je eens kijken wat er allemaal te doen is op snowboardgebied. Van de meeste disciplines zul je wel gehoord hebben.

Freeride
Onder freeride verstaan we grotendeels offpiste boarden, oftewel in zo diep mogelijke sneeuw buiten de piste. Dit kan van een vrij onschuldig ogende afdaling vlak naast de piste zijn, tot de meest extreme wanden, waar geen skilift in de buurt komt. Let wel op, buiten de piste is ALTIJD met risico! Wat materiaal betreft zijn de schoenen vaak stijver voor meer controle op hoge snelheden, de boards net iets breder en langer voor meer drijfvermogen en de bindingen vooral licht en sterk. Verder behoren een lawine rugzak met schep, sonde en beeps ook tot de uitrusting! Kijk eens op frozenlines bij Erwin Heeres, hij is gespecialiseerd in freeriden en gediplomeerd snowboard gids. Één van de weinige nederlanders overigens en hij organiseert verschillende camps en trainingen.

Freestyle
Freestyle is wellicht de bekendste discipline en gebeurt voornamelijk rond het funpark. In alle gebieden in de Alpen zie je steeds meer funparken komen, natuurlijk omdat de skiërs eindelijk ook door hebben dat freestyle heel leuk is. In funparken vind je allerlei sprongen, rails, boxen en andere obstakels om tricks op uit te voeren. Halfpipe, big air en slopestyle zijn inmiddels olympisch en valt onder de FIS. Ook zijn er aparte freestylewedstrijden buiten de sportbonden om, de zogenaamde TTR series. De boards varieren van twintip tot directional en moeten vooral stabiel zijn met landen en goed afzetten met springen. Een twintip, een board wat aan beide kanten exact gelijk is, is voor een heleboel snowboarders overigens een heerlijk allround board! De schoenen en bindingen zijn over het algemeen zachter voor meer gevoel en balans. Nederland heeft flink wat toppers in de worldcup, bijvoorbeeld de selectieleden Rocco van Straten, Dimi de Jong en Steve Krijbolder.

All mountain
Dit is natuurlijk de meest allrounde doelgroep, eigenlijk de grootste groep wintersporters. Het zijn boarders die meestal op de piste, af en toe in het park en ook wel eens buiten de piste komen, klinkt als een heerlijke vakantie dus. All mountain boards zijn vaak directional, de bindingen en schoenen van gemiddelde stijfheid en heb je alles in veel verschillende prijsklassen. Vooral demping, comfort en dus controle bepalen de prijs. Denk aan de verschillen in personenauto’s, het loont zich echt om iets meer uit te geven aan goed materiaal!

Tour of splitboarden
Ook bij snowboarden is dit in populariteit aan het groeien. Vroeger liep je met sneeuwschoenen en je board op je rug omhoog, tegenwoordig zie je steeds meer splitboards. Dit zijn snowboards die je in twee delen kan demonteren en vervolgens als tourski’s kunt gebruiken om een eigen spoor bergop te maken. Boven aangekomen zet je ze weer in elkaar tot één plank en kun je boardend afdalen. Dat alles in combinatie met speciale schoen met vibram zolen en bij Deeluxe bijvoorbeeld zelfs stijgijzer vriendelijk, zorgen voor nieuwe mogelijkheden! Voor meer informatie kun je bij Erwin Heeres van Frozen Lines terecht, een in Oostenrijk opgeleide Snowboardgids.

Erwin Heeres, snowboard gids uit nederland

Alpine
Het alpineboarden, ook wel slalomboarden of snowboardracen genoemd, is samen met halfpipe één van de oudste snowboard disciplines. Je herkent de alpineboarders aan boards met rechte achterkant en de harde (skischoenachtige) boots, die vooral in heftige bochten om slalomgates naar beneden racen. In Nederland kennen wij natuurlijk Nicolien Sauerbreij als absolute topper met een gouden medaille uit Vancouver 2010! Deze wedstrijden worden internationaal allemaal door de FIS georganiseerd en zijn er landelijk in de Alpen ook nog losse circuits. Wist je dat het seizoen van de worldcup slalom trouwens altijd in Nederland begint in Snowworld Landgraaf?

De raceboards die geschikt voor zijn alpine wedstrijddisciplines, slalom en reuzenslalom, worden voornamelijk alleen nog maar custom gebouwd. Raceboards zijn zeer stijve boards met een lange effectieve kantenlengte. Dit komt door de hoge snelheden die het board aan moet kunnen en de grip die het board moet verschaffen op die snelheid. Om de effectieve kant (het gedeelte van de kant wat daadwerkelijk in de sneeuw snijdt als het board op zijn kant staat) zo lang mogelijk te maken is de achterkant van een alpineboard nagenoeg recht. Fakie rijden is dan ook niet erg makkelijk. Daarnaast zijn de boards relatief smal om snel van kant te kunnen wisselen. Hierdoor zijn de board alleen geschikt voor hardboots. De hardboots, voornamelijk door Deeluxe ontwikkeld, zijn er in verschillende soorten flex en de bindingen worden met toeclip of met step-in systeem gebruikt

Freecarve

Freecarving is op mooie strakke pistes met bredere raceboards zo plat mogelijk door de bocht gaan, totdat je met je lichaam op de sneeuw ligt. Dit is het ultieme bochten gevoel en ziet er ook heel spectaculair uit. Vaak zie je de freecarvers tevoorschijn komen op dagen dat de piste veel grip heeft, strak geprepareerd is en de zon lekker schijnt, echt waar, let maar eens op. Ook bij deze discipline zijn speciale custom boards meestal in gebruik en harde schoenen. In Amerika nog heel populair!

Pepijn van Schijndel Vitelli turning Laax

Boardercross
Ook wel snowboardcross genoemd, is een discipline waarbij er met meerdere personen tegelijk gereden wordt op een spectaculair parcours met sprongen, wasborden en kuipbochten. Middels een aantal heats met een knock-out systeem blijft er een winnaar over. De materialen die daarvoor ontwikkeld zijn, zijn allemaal highend, denk aan carbon en titanium boards en bindingen en stijve softboots om onder hoge snelheid heel precies te kunnen carven en nog steeds met genoeg bewegingsvrijheid om alle obstakels te absorberen. Voor Nederland stond Bell Berghuis seizoen 2010-2011 zelfs achtste op de wereldranglijst en zit in Team 2014 voor de Olympische Spelen in Sochi 2014!