Snowboardster naar Europees Jeugd Olympisch Winter Festival

 De zestienjarige Michelle Dekker uit Zoetermeer vertegenwoordigt Nederland op het Europees Jeugd Olympisch Festival. Van 17 tot en met 

22 februari is het Roemeense Braşov toneel van dit Olympisch topsportevenement voor talenten van 15 tot 18 jaar. Dekker komt uit op het onderdeel parallelreuzenslalom, waar ze hoopt in de medailles te vallen. 

 

Het is Michelle Dekker als enige gelukt om zich te kwalificeren voor deelname aan het EJOF. Samen met haar coach en een fysiotherapeut vormt ze, onder leiding van chef de mission José Jansen, het European Youth Olympic Winter Festival Team Netherlands Braşov 2013. De strijd om de kampioenstitel in de parallel reuzenslalom wordt op donderdag 21 februari gestreden.

Doelstelling

De Zoetermeerse ziet in Braşov wel kansen voor zichzelf. “Ik ben tevreden als ik op het podium eindig”, klinkt het zelfverzekerd. “Ik weet niet precies wie er allemaal heengaan van het alpine snowboarden, maar de beste in mijn leeftijds-categorie zijn Duitsers. En die heb ik allemaal al een keer verslagen. Van mijn jaargang ’97 weet ik wel hoe goed ze zijn, dus ik moet het podium kunnen halen.”

Het Europees Jeugd Olympisch Festival is bedoeld als stimulans voor jonge talenten om door te gaan op de nog lange, vaak moeizame weg naar de volwassen top. Met als absoluut hoogtepunt deelname aan de échte Olympische Spelen. Heel belangrijk is dat deelnemers internationale wedstrijdervaring opdoen en kennismaken met leeftijdgenoten uit andere takken van sport en uit alle mogelijke landen.

Perspectief

Ons land was bij alle Europese Jeugd Olympische Festivals – zomer- en winteredities – vertegenwoordigd. De laatste keer dat Nederland in de prijzen viel bij een wintereditie, was in 2005 in het Zwitserse Monthey: een bronzen plak bij de shorttrack ploegenestafette. De laatste edities, en ook nu in Braşov, staat langebaanschaatsen niet op het programma.

Nederland organiseert dit jaar de zomereditie van het EJOF in Utrecht. Van 14 tot en met 19 juli wordt er in de Jaarbeurs, zwembad de Krommerijn, sportcentra Galgenwaard en Olympos, op het wielerparcours Het Lint, op tennispark Den Hommel en op atletiekbaan Maarschalkerweerd gestreden om de medailles.

Meer informatie