Soorten snowboard bochten

Gerutschte bochten (Geslipte bochten)

Rutschen is een basistechniek die gebruikt wordt op lage snelheid. De hoek die het board ten opzichte van de sneeuw maakt is klein. Het board heeft een voorwaartse (richting de nose van het board)n zijwaartse verplaatsing (in de richting van de zijkant van het board). Deze techniek wordt nauwelijks toegepast in de alpine discipline en is dus ook minder interessant om uitgebreid te behandelen.

Gestuurde bochten

Sturen is een gevorderde techniek die vaak in de wedstrijdsport wordt toegepast, met name op steil en ijzig terrein waar snelheidcontrole erg belangrijk is. Bij een gestuurde bocht neemt de hoek die het snowboard met de sneeuw maakt wordt toe naarmate je de bocht verder uitstuurt. Het board heeft een voorwaartse en zijwaartse verplaatsing, maar doordat het board naar het einde van de bocht toe meer gekant wordt, zal de voorwaartse verplaatsing toe- en de zijwaartse verplaatsing afnemen. Vooral de timing van deze bocht in een slalom is lastig. Je moet de bocht namelijk al vroeg inzetten om niet te ver naar de zijkant van de piste te driften.

Carven

Carven (Gesneden bochten) is een vergevorderde techniek die vaak in de wedstrijdsport wordt toegepast.

De snelheid is hoog en de hoek die het snowboard met de sneeuw maakt is groot. Bij deze techniek, die ook wel carven wordt genoemd, snijdt het board op de kant van het board en heeft zodoende alléén voorwaartse verplaatsing. Doordat er geen zijwaartse verplaatsing is en het board slechts met een klein deel contact heeft met de grond, is het houden van je evenwicht een grote uitdaging. Je maakt gebruik van de middelpuntvliegende kracht, waarbij je lichaam buiten je board hangt richting het middelpunt van de bocht. Door de snelheid kan je verder naar binnen leunen. Zou je dit doen als je stil stond dan zou je omvallen.

Kijk eens naar een motorrijder die een bocht maakt. Dat is precies hetzelfde principe.


Score 5 sterren

Leer echt slalomsnowboarden” schrijft
Het slalomsnowboarden is geweldig in Snowworld Zoetermeer