Snowboard Slalom Techniek

Dankzij Nicolien Sauerbreij en haar zege op de Olympische Spelen Vancouver 2010 staat snowboarden helemaal op de kaart in Nederland. Op de Olympische Spelen 2014 in Sochi waren er twee dames, onze Michelle Dekker had zich als jongste nederlandse deelneemster binnen TeamNL van het NOC*NSF geplaatst voor de parallel slalom en parallel reuzenslalom. De slalom en reuzenslalom zijn geen echte wedstrijdtechnieken, maar aangepaste carve technieken. Het zijn disciplines waarbij gebruikt wordt van sturen en snijden. Voor het gemak worden ze behandeld als een aparte techniek. Je streeft er in een slalom naar zoveel mogelijk te snijden, omdat dit de snelste techniek is.

Informatie

Mocht je zelf eens willen slalommen of lijkt het je leuk er wat meer over te zien wat er in Nederland allemaal gebeurt, kom een keer voor de GRATIS PROEFTRAINING*

Bij de (reuzen)slalom maak je gedwongen bochten om een met gates gestoken parcours. Het is de bedoeling dit parcours zo snel mogelijk af te leggen.

Een officiële slalom bestaat uit zo’n 25 gates en de tussenafstand is 10-15 meter. Bij een reuzenslalom staan er net zoveel gates, maar is de tussenafstand groter, 20-28 meter. Naast een verplicht aantal gates met een minimale en maximale tussenafstand zijn er andere voorwaarden zoals de lengte van het parcours en de verticale afstand waaraan een officiële slalom moet voldoen. Op de FIS website kun je alle exacte informatie met betrekking tot (internationale) snowboard competitie regels en reglementen vinden.

Wanneer moet je van kant wisselen?

Om de ideale lijn te volgen, (denk aan autoracen, waarbij er slechts 1 weg de snelste is om door de bocht heen te komen) kun je als vuistregel de 1/3-2/3 regel toepassen. Deel hiervoor de afstand tussen 2 gates in 3 gelijke delen.

Op 1/3 na het passeren van de gate moet je van kant wisselen. Lukt dit dan ben je op tijd. Vaak komt het voor dat je door de hoge snelheid pas op de helft of nog later van kant kan wisselen. Dan ben je “laat”. Als je laat bent, zal je in de pratijk steeds later worden, met als gevolg dat je ergens moet gaan sturen (remmen) om de gate nog te kunnen halen en dat kost uiteraard tijd.

In welke richting moet je boarden?

Niet alleen het moment waarop je van kant wisselt is van belang, maar ook de richting is bepalend om de ideale lijn te boarden. Een slalom kan dichtbij de vallijn (snelste weg naar beneden) gestoken zijn of ver van de vallijn (ook wel rond of hoekig)

Als je de richting van je bocht bepaalt is het de kunst om op tijd van kant te wisselen. Ben je te laat dan ben je te direct op de gate afgereden waardoor je pas laat de bocht kon draaien. Als je te vroeg bent heb je een te ronde lijn gereden en daardoor meer meters afgelegd dan nodig en dus langzamer.

Verschillende mogelijk lijnen in een snowboard slalom

In het algemeen rijdt de beginnende slalommer te direct en is daardoor vaak te laat. Kijk ver vooruit, minimaal 2 gates, zodat je van te voren de richting van je bocht kan bepalen in plaats van aanpassen in de bocht. Zodra je je lijn moet aanpassen kost dat tijd. Geregeld zie je gevorderde slalommers de laatste paar gates iets directer nemen en dus een kortere, snellere weg. Dat kan omdat het de laatste gates zijn en je dus niet in de problemen komt met het laat zijn.