Extreme carving snowboarding

Extreem carven bevat alle elementen van alpine boarden. Dankzij het stijve materiaal kunnen er zeer extreme bochten gemaakt worden waarbij gigantische krachten vrij komen. Bij het extreem carven haal je het uiterste uit jezelf en je materiaal. Dit geeft echt een waanzinnige kick! Het extreme carven omvat tal van technieken. We behandelen er twee van: jumpturns en vitelliturns.

Jumpturns
Een jumpturn is letterlijk een gesprongen bocht. Als je een goede jumpturn wilt maken dan moet je gebruik maken van de rebound van het snowboard. Op de foto zie je dit goed.

Mike pong jumpturning in Kaprun

Tijdens de bocht buigt het board doordat de zwaartekracht jouw lichaam door het board heen de grond in wil trekken. Op het moment dat je van kant gaat wisselen, door middel van een verticale hoogbeweging, ontlast je het board en zal deze terugveren in zijn oorsponkelijke vorm. Deze veerbeweging kan je, door juist te timen en actief te bewegen, gebruiken om tot een jumpturn te komen.

Om de turns nog extremer te maken maak je tijdens de bocht een olliebeweging. Vlak voor het ontlasten van het board breng je je gewicht naar achteren en trek je aan je voorste been. Nu kom je nog hoger en maak je de kantenwissel in de lucht (!) Om vervolgens op de nose van het board weer te landen. Hoe meer snelheid des te groter de krachten en hoe hoger de sprongen!

Vitelliturns
Door je lichaam ver buiten je board te brengen en met één arm langs je oor gestrekt naar de sneeuw toe te bewegen bereik je het plat door de sneeuw carven. Net als bij de jumpturns moet je snelheid hebben om de beweging te laten lukken (hoe sneller hoe makkelijker). Je zult merken dat je vaak maar 1 vitelli kan maken omdat daarna de snelheid eruit is. Zoek je echter een lekker steile helling uit dan is het mogelijk de bochten aan elkaar te plakken.

Pepijn van Schijndel Vitelli turning Laax

Ga volledig in de plus staan (schouders maken een plusteken met het board als je van boven kijkt) en zorg ervoor dat het onderlichaam licht gebogen is. Neem snelheid door het board in de vallijn te laten lopen. Als je denkt genoeg snelheid te hebben stuur je rustig naar je backsidekant de vallijn uit. Als je dit niet doet maar direct vanuit de vallijn de vitelli probeert te maken dan zal het board snel uitbreken door alle krachten die er ineens op het board komen. Bij het inzetten van de vitelli breng je je hele lichaam als een “houten klaas” naar de sneeuw richting het middelpunt van de bocht. De arm aan de binnenkant van de bocht strek je langs je oor en de andere is gestrekt langs je been. Je armen zijn dus eigenlijk parallel aan de sneeuw. Oefen eerst 1 vitelli en rijg ze pas later aan elkaar. Frontside is makkelijker dan Backside.

Catcher in the Rye
Legal Seafood


4
stars –
A good seafood place.

The seafood is great.