Snowboard protectie en bescherming

Bijna iedereen draagt tegenwoordig een helm en andere bescherming. Wel verstandig want de snelheid op een board kan hoog oplopen. Wist je dat het wereldrecord speedboarden op 175 km/h ligt? Niet alleen tegen vallen en crashes moet je je beschermen, want op grote hoogte is de ozonlaag veel dunner en hebben de zonnestralen een schadelijke werking en droog je snel uit!

Helm

Er zijn verschillende modellen op de markt, ook hier geldt dat de pasvorm het belangrijkste is. Er zijn helmen met losse oorflappen, zodat je in de zomer niet een te warm hoofd krijgt. Ook zijn er helmen (integraal) met een bescherming voor de kin. Erg handig bij de boardercross. Een lichte helm is prettig, omdat je veel beweegt met boarden en anders last van je nekspieren kunt krijgen.

Backprotector

Ter bescherming van de wervelkolom en stuitje. Geeft niet alleen bescherming bij een val, maar snowboarders zitten nogal eens op de piste en als er iemand in je rug knalt dan ben jij tenminste beschermd. Er zijn ook modellen waarbij schouders, ellebogen en ribben worden beschermt. POC is marktleider en heeft verschillende profi beschermers!

Crashpants

Stubbie tegen je bovenbeen of blauwe billen na een mislukte landing? Gebruik een broekje met beschermend materiaal erin. Zeker bij slalommen word je nog weleens over je board gegooid en land je op je heupen. Een crashpants kan de klap opvangen.


Beenkappen

Tegen kapotte knieën en scheenbenen. Vangt de klap van een slalompaaltje op. Ook handig bij boardercross wedstrijden als er iemand met zijn board tegen je scheen rijdt! Ook kniebeschermers kunnen de ergste klappen opvangen.

Zonne/sneeuwbril

Een zonnebril is tijdens de wintersport een must! Warmte, wind en sneeuw veranderen de samenstelling van het traanvocht, waardoor het filterend vermogen afneemt. De kans dat je schade oploopt aan je ogen is dus vrij groot als je geen goede zonnebril draagt. De oogletsels die het meest voorkomen tijdens de wintersport zijn sneeuwblindheid (vergelijkbaar met lasogen) en grauwe staar. Het gevaarlijke is dat deze letsels zich soms jaren later manifesteren. Een goede zonnebril filtert de UV-straling (d.m.v. de lens), is veelal voorzien van een coating en beslaat niet of nauwelijks. Ook zijn goede brillen geheel van kunststof, omdat glas of andere scherpe materialen gevaar kunnen opleveren bij het vallen. Neem donkere glazen bij zonnig weer en lichte (geel of oranje) glazen bij mist of sneeuw. Een zonnebril die goed aansluit kan net zulke goede bescherming geven als een goggle (sneeuwbril). Adidas maakt zeer goede brillen van hoge kwaliteit. Je kunt de lenzen verwisselen en hebt dus aan één bril genoeg!