Snowboard kleding

Zodra de kenners het over kleding hebben met betrekking tot outdoor, dan komt vaak meteen het zogenaamde 3-lagen systeem om de hoek kijken. Het beschrijft de wijze van het dragen van kleding verspreid over 3 lagen.

Als we deze 3 lagen nader bekijken dan ziet de verdeling er als volgt uit:

– Onderlaag (voor vochtregulering en eerste verwarming)
– Tussenlaag (voor warmte-opslag en verdere vochtafvoer)
– Buitenlaag (voor bescherming tegen wind en regen of sneeuw)

Onderlaag
Deze laag is bedoeld voor het afvoeren van vocht en moet dus je huid zo droog mogelijk houden. Dat gebeurt door het opzuigen van het lichaamsvocht dat je verliest (zweet) en vervolgens zo snel mogelijk doorgeven naar de volgende laag. Vooral dat laatste is van erg groot belang, want een nat hemd zal je al snel een onbehaaglijk en koud gevoel geven. Een onderlaag moet goed aansluiten aan je lichaamsvorm, maar ook weer niet te strak zitten. De laag moet bestaan uit een stof die vocht goed kan doorgeven en die ook geen problemen geeft met de huid (dus niet moet kriebelen of jeuken). Deze laag bestaat vaak uit lang ondergoed.

Tussenlaag
De tussenlaag neemt het vocht over van de onderlaag en transporteert deze naar de buitenlaag. De tussenlaag zorgt voor een stilstaande luchtstroom rond je lichaam, welke na verloop van tijd warm zal worden. Deze warme lucht geeft je vervolgens een behaaglijk gevoel zodat je beter voelt. Deze laag moet lekker los over je lichaam vallen, maar ook weer niet dusdanig los dat er overal lucht kan ontsnappen. Vergeet niet dat warme lucht stijgt en je dus veel warmte verliest bij je nek en je hoofd. De kledingstuk ken van de tussenlaag hebben bij voorkeur zo min mogelijk ritsen, zodat warmte niet kan ontsnappen. Typische kledingstukken van de tussenlaag zijn fleece-broeken en fleece-truien.

Buitenlaag
Om je te beschermen tegen weer en wind heb je een goede buitenlaag nodig. Deze laag moet wind- en waterdicht zijn, maar zeker ook ademend. Dat laatste houdt in dat deze laag bestaat uit een stof die het vocht aanneemt van de tussenlaag en deze vervolgens transporteert naar de buitenlucht. Gebeurt dat niet, dan zal je zelfs met een waterdicht jack behoorlijk vochtig worden. Dat je rug nat wordt is normaal. Op deze plaats (en vaak ook bij de schouderbanden van je rugzak) is de ademende stof dusdanig samengeperst dat de poriën niet optimaal kunnen functioneren om het vocht te transporteren.

Super Training

Heel duidelijk en hoog niveau
Beoordeling trainingen:
88 van de
100 uit
20 beoordelingen

Snowpepper
Wollefoppenweg 32, 2761DP, Zevenhuizen
+31615075787