Nicolien Sauerbreij begint op World Cup in Carezza aan laatste seizoen

Oud-olympisch kampioene zet komend voorjaar punt achter snowboardcarrière 

Dat je als professioneel snowboarder flexibel moet zijn, weet Nicolien Sauerbreij inmiddels als geen ander. In haar laatste seizoen is dat ook het geval, zo blijkt nu maar weer. De World Cup in het Italiaanse Carezza van aanstaande zaterdag is verplaatst naar dinsdag (16 december). Twee dagen later is last-minute een extra wedstrijd ingelast in het Oostenrijkse Montafon. Daarnaast staan nog drie World Cups en het WK in de agenda van de oud-olympisch kampioene, die haar snowboard vervolgens eind februari aan de wilgen hangt en aan de slag gaat bij Randstad. 

Nicolien Sauerbreij portret 2014-klein
“Ik ben heel blij met mijn keuze om dit seizoen nog door te gaan”, vertelt Sauerbreij in het Kaunertal. Op de gletsjer bereidt het selectielid van de Nederlandse Ski Vereniging zich daar voor op haar laatste wedstrijdseizoen. “Ik vind het heel fijn om weer lekker mijn eigen ding te doen. Dat vrije gevoel en het plezier in de trainingen is er weer. Al heb ik het na Sochi wel anders aangepakt. Normaal stond ik in mei alweer volle bak in de sneeuw. Nu pas in september. Ik was even bang dat ik dan weer ontzettend moest inkomen, maar dat was niet zo. Vanaf de eerste bocht voelde het alweer goed.”

World Cups en WK 
Op dit moment is ze ook in goeden doen, maar wat dat op de eerste World Cups in Carezza (16 december) en Montafon (18 december) kan opleveren, durft ze niet te voorspellen. “Goede trainingen geven geen garantie voor goede resultaten, maar daar doe ik het natuurlijk wel voor”, vervolgt de winnares van olympisch goud in Vancouver 2010.

In 2011 greep Sauerbreij zilver op de parallelslalom tijdens het WK in La Molina. Dit seizoen wordt het WK – waarvoor ze zich officieel nog moet kwalificeren – in het Oostenrijkse Kreischberg georganiseerd (15 t/m 25 januari). Dat is op dezelfde plek waar de Amsterdamse een groot deel van haar voorbereiding voor Sochi afwerkte. De wedstrijdpiste ligt haar naar eigen zeggen goed. Dat geldt ook voor de World Cup-pistes in het Sloveense Rogla (31 januari) en het Duitse Sudelfeld (6 & 7 februari), waardoor ze heeft besloten die ook nog mee te pakken. Sauerbreij: “Daarna is het klaar. Definitief.”

Randstad Participatie 
Bij Randstad wacht haar vervolgens een nieuwe uitdaging, waar de 35-jarige atlete zich ook op verheugt. Sauerbreij: “Door de participatiewet moeten grotere bedrijven mensen met een beperking in dienst nemen. Randstad Participatie biedt daarin ondersteuning en daar ga ik me voor inzetten. Ik ga mensen met geestelijke en lichamelijke beperkingen begeleiden naar een werkplek. Dat heeft denk ik veel raakvlakken met topsport, want daarin moet je ook flexibel zijn en rekening houden met veel factoren voor een passend programma.”