Gemengde gevoelens over IOC-beslissing PSL schrappen

Michelle Dekker teleurgesteld over schrappen parallelslalom op Winterspelen

Met de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om het freestyle snowboardonderdeel big air toe te voegen aan het programma van PyeongChang 2018, heeft de Nederlandse Cheryl Maas er een medaillekans bij. Alpinespecialiste Michelle Dekker zag haar favoriete onderdeel – de parallelslalom – echter verdwijnen. In de snowboardgelederen van de Nederlandse Ski Vereniging heersen daarom gemengde gevoelens over het nieuwe programma van de aanstaande Winterspelen.


Michelle Dekker Snowfest slalom 2014

Michelle Dekker 
Michelle Dekker richtte haar pijlen tot nog toe op de parallelslalom en de parallelreuzenslalom. Tijdens Sochi 2014 stond de snowboardster net als Nicolien Sauerbreij bij beide onderdelen aan de start en vooral op de parallelslalom is ze de laatste jaren aan een flinke opmars bezig. Dat dit onderdeel niet langer olympisch is, kwam voor Dekker als een donderslag bij heldere hemel: “Ik ben verrast en heel erg teleurgesteld door deze beslissing.”

Het IOC voegde de parallelslalom op verzoek van Rusland toe aan het programma van 2014. Om ruimte te maken voor big air, werd door het IOC en de Internationale Ski Federatie (FIS) besloten dat de parallelslalom voorlopig geen olympische navolging krijgt. Dekker: “Bij de atleten die ik heb gesproken, was het niet bekend dat dit kon gebeuren. We zijn nu aan het kijken of we protest kunnen aantekenen.”

“Het is heel erg zonde. Mijn doel was om in de top-8 te eindigen en hopelijk een medaille te winnen op dit onderdeel”, vervolgt de 19-jarige atlete. “De parallelreuzenslalom ligt me iets minder, maar als ik daar nog meer op ga trainen, kan ik daar natuurlijk ook beter in worden.”

Cheryl Maas 
Cheryl Maas is uiteraard blij dat de big air tijdens de Spelen van PyeongChang debuteert. De 30-jarige atlete won afgelopen seizoen een bronzen en een gouden World Cup-medaille in deze jurysport, waarbij de riders over een grote schans hun beste tricks laten zien. “Het is een hele spectaculaire discipline, die heel leuk is voor de toeschouwers”, aldus Maas. “Voor de Olympische Spelen zou het geweldig zijn als openingsevent.”

Tot nog toe worden de big air wedstrijden veel in grote steden georganiseerd, zoals in 2014 in Istanbul en in het verleden in Rotterdam. Maas: “Vorig jaar waren er maar twee World Cups. Door de olympische status worden er nu hopelijk meer wedstrijden georganiseerd. Als city-event is het een mooie manier om het grote publiek met snowboarden in aanraking te laten komen.”

De geboren Brabantse verwacht dat daarbij ook steeds meer vrouwen aan de start zullen verschijnen. Een groot aantal freestyle wereldtoppers focuste zich tot nog toe vooral op slopestyle en halfpipe, olympische disciplines waarop Maas in respectievelijk 2014 en 2006 ook op de Spelen in actie kwam. In slopestyle was ze het seizoen 2014/2015 met drie World Cup-zeges enorm succesvol. Komend seizoen zal ze zich daarom zowel op slopestyle als big air blijven richten.