Davy en Michelle Dekker veroveren Nederlandse titels op parallelslalom

Snowboarders Davy en Michelle Dekker hebben op het Nederlands kampioenschap parallelslalom de gouden medailles veroverd. Op de verlichte dalafdaling in het Zwitserse Laax waren de broer en zus woensdagavond de allerbesten in een ijzersterk deelnemersveld. Behalve de slalomspecialisten, stonden ook een aantal freestyle- en snowboardcrossvedetten aan de start én op het podium van het NK. 

Schermafbeelding 2015-04-07 om 13.45.04

 

 

 

 

 

 

 
“Het was heel erg leuk dat de freestylers ook meededen”, vond Michelle Dekker, die dit seizoen opnieuw in de World Cups uitkwam en op het Junioren WK in China recent nog zilver veroverde. In Laax pakte slalomspecialiste Eline Wietsma het zilver achter Dekker. Snowboardcrosster Bell Berghuis pakte het brons.

Berghuis en Dekker kennen elkaar al lang en deden ook beiden mee aan de Spelen van Sochi 2014. Dekker: “Ik weet dat Bell heel goed kan snowboarden en vond het ook heel spannend om tegen haar te racen. Op de snowboardcross doe ik ook mee en ik hoop ik dat ik het haar daar moeilijk kan maken.” “Die deal staat”, lachte Berghuis, die de avondrace omschreef als ‘het tofste NK parallelslalom ooit’.

Moeilijke omstandigheden
Het feit dat er – terwijl de sneeuw met bakken uit de hemel kwam – werd geracet op een kort parcours, was eigenlijk uit nood geboren. Het weer speelt het NK deze week flink parten. Dinsdag moest het NK halfpipe worden afgelast en ook woensdag kon deze wedstrijd door harde wind niet doorgaan. De parallelreuzenslalom werd eveneens uitgesteld, waardoor de organisatie besloot het NK parallelslalom ’s avonds in het dal te organiseren.

“De omstandigheden waren lastig. Het parcours was erg uitgesleten, waardoor je op softboots eigenlijk een voordeel had”, vertelde Davy Dekker na de finale. Net als zijn zus besloot de 22-jarige Zuid-Hollander echter desondanks op zijn alpineboard te starten. Dekker: “Want dit is waar ik altijd op train en mijn wedstrijden op rijd.”

Achter Dekker legde snowboardcrosser Karel van Goor beslag op het zilver. Halfpipespecialist Dolf van der Wal pakte brons. “Doordat de halfpipe was afgelast, besloot ik om mee te doen”, aldus de freestylesnowboarder. “Slalom is een heel andere discipline voor mij, maar hierbij moet je net als in de halfpipe ook heel goed je kanten houden. Het was een superleuke wedstrijd.”

Jeugd
Bij de jeugd gingen Delftenaar Casper Wolf (13) en de IJsellsteinse Melissa Peperkamp (10) met de overwinningen aan de haal.